Bebek cilt bakımı, oldukça meşakkatlidir. Fakat eğer doğru bakım ürünleri kullanılırsa ve bebeğin cildine iyi gelecek hijyen ürünleri kullanılırsa zorlayıcı olmaktan çıkar. Bebekler, hepimizin bildiği son derece ince ve hassas cilde sahiptirler. Kızarıklığa, pullanmaya ve kuruluğa yatkın olan bebek ciltleri doğru bakımla sağlıklı gözükecektir. Özellikle yenidoğan sürecinde çok daha fazla dikkat gerektirir bebek cilt bakımı. Neticede dünyaya yeni gelen bebeğin cildi bile bu yeni düzene alışmaya çalışır.
Cilt bakımı söz konusu olduğunda sadece hijyen ürünleri ve kremler dikkate alınmaz. Bunların yanı sıra bebek kıyafetlerinin de doğru seçilmesi, organik kumaşlara sahip kıyafetlerden tercih edilmesi gerekir. Sadece kıyafetler de değil. Bebeğin cildine temas edecek tekstil ürünleri de organik kumaşlar arasından olmalı. Organik kumaştan kasıt pamuk gibi kumaş türleridir. Müslin bez, emzirme önlüğü vb. tekstil ürünleri pamuk olmalı.
Yenidoğan Cilt Bakımı
Bebeklerin en hassas sürecinin yenidoğan süreci olduğunu belirtmiştik. Bu dönemde bebeklerin cildi, kuru havaya alışmaya çalışır. Bu alışma sürecinde de bebeklerin cildine son derece hassas davranmak ve özenle bakmak gerekir. Bebeğin altı değiştirilirken popo ılık suyla temizlenmeli ve bir süre hava alması sağlanmalıdır. Yıkanan popo hijyenik bir kurulama mendili ile kurulandıktan sonra bir süre açık bırakılmalıdır. Bu sayede bebeğin cildi hava alacaktır. Sonrası yüksek emici özellikteki bebek bezi ile tekrar bezlenmelidir bebek.
Yenidoğanın cilt bakımında göbek bağına da ayrı özen gösterilmelidir. Bebekler dünyaya geldiklerinde bebek göbek bağı bakımı önem kazanır. Bebeklerin, dünyaya geldiklerinde anne ile aralarındaki bağ işlevini gören göbek bağları artık gereksizdir. Bunun için de bu bağ bebekten alınır. Fakat yine de küçük bir parça bebekte kalır ve bu parçanın kendi kendisine düşmesi beklenir. Göbek bağı düşmesi adını verdiğimiz durum bebek doğduktan iki hafta kadar sonra gerçekleşir. Göbek bağı düşene kadar bu alanın çok temiz tutulması gerekir. Aksi halde enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilrisiniz. Bebeğin alt bezi değiştirilirken göbek bağının bulunduğu alanın alkolle temizlenmesi, daha sonra iyice kurulanması gerekir.
Bebek Cildi Bakımında Kullanılan Yardımcılar
Bebeklerde ciltte kuruluk ve pullanma gibi olumsuz durumlar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda bebek cilt nemlendirici, bebek bakım kremi gibi yardımcı ürünlere başvurmak akıllıca olacaktır. Tabii kullanılan bu ürünlerin doktor tavsiyesi ve onayı ile edinilmesi gerekir. İçerisinde kimyasal bileşenler barındıran bebek bakım ürünlerinden uzak durmak gerekir. Bu ürünler güneş koruyuculardan temizleme jellerine kadar çeşitlilik barındıran ürün yelpazesi içerisinde yer alır.
Eğer bebek cilt kızarıklık ve tahrişi gibi durumlardan birini yaşıyorsa da onu rahatlatacak yöntemler mevcut. Böyle bir durumda bebeğinizin cildinde kızarıklık ya da tahrişin yer aldığı alanı su ile temizleyin ve rahatlamasını sağlayın. Kızarıklık gibi durumlar bebeklerde sık sık olan bir durumdur. Bunun nedeni çok hassas ve ince bir cilde sahip olmalarıdır. Eğer su ile temizlemek işe yaramazsa doktorunuza başvurmakta fayda var. O size en doğru olanı söyleyecektir.
Bebek Cilt Bakımında Dermatolojik Testin Önemi
Bebek ürünleri için en önemli ve kritik olan dermatolojik test onayı. Eğer bir ürün dermatolojik olarak güvenli değilse o ürünü kesinlikle tercih etmeyin. Bu yetişkinler için bile böyleyken bebekler için çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Dermatolojik olarak onaylanan bebek bakım ürünleri bebeğinizin cildine uygun olandır. Dermatolojik test, gönüllü insanlar üzerinde sürdürülen ve kozmetik barındıran ürünlerin insanlar üzerindeki etkisini araştıran bir yöntemdir. Bebek bakım ürünleri de dermatolojik teste tabidir. Eğer siz de bebeğinizin bakımında bebek bakım ürünü çeşitleri kullanıyorsanız dermatolojik onayı gözetiniz.