Yeni doğan bebeklerin büyüme ve gelişiminde uyku düzeni büyük bir alanı kaplamaktadır. Çünkü sağlıklı bir uyku alışkanlığı için bebeklik döneminde düzenli uyku kazanımı edinilmiş olması gerekmektedir. Hiç düşündünüz mü bebeğiniz rahat uyuyor mu? Yeni doğan bebeklerin gün içerisindeki uyku ihtiyacı oldukça fazladır. Sağlıklı bir gelişim süreci için de düzenli uyku kazanımı da önemli bir süreçtir.
Minik yavrunuz dünyaya yeni gelmiş ise, bebekliğinin ilk dönemleri ebeveynler için de oldukça meşakkatli bir süreçtir. Anne ve babanın da uyku düzeninden fedakarlık vermesi gerecektir. Geceleri uykusundan birkaç defa uyanan bebek, ebeveynlerinin de uyku düzenini tatlı bir şekilde bozacaktır.
Dünyalar tatlısı miniklerimiz için bu fedakarlık belli bir döneme kadar devam etse de yavrularımızın gelişimlerini sağlıklı tamamladığına şahit olukça bu tatlı fedakarlıklar hiçbir ebeveyne zor gelmeyecektir.
Çocukluk dönemine göre bebeklerin uyku ihtiyacı daha farklıdır. Minik yavrular bir günde neredeyse 20 saati aşkın uyumaktadırlar. Bebekler günlük uyku ihtiyacını mutlaka almalıdır. Sağlıklı gelişim süreci için uyku ve beslenme düzeni bebeklik döneminde çok önemlidir. Sağlıksız bir uyku düzeni bebeği huzursuz edecek veya uykusunu tam olarak alamayacak ve bu yüzden hırçınlaşacaktır.
Bebeğinizin dilinden anlamaya çalışarak neye gereksinim duyduğunu çözmeniz gerekmektedir. Düzenli bir uyku bu gereksinimlerin ilk başında gelmektedir. Atalarımız boşuna söylememiş “Uyusun da büyüsün” tekerlemesini…
Bebeklerin uyku düzenleri, gelişim dönemlerinde sürekli değişkenlik göstermektedir. Yeni doğan bebekler, bir gününün yarısından fazlasını uyuyarak geçirmektedir. Bebeklerin uyku süreleri gündüz saatlerine oranla geceden daha fazladır. Tabi ki bu durum gelişim çağında farklılık gösterecektir.
Bebeklerin gelişim dönemlerinde uyku düzenleri de farklı alışkanlıklar kazanarak değişmeye devam edecektir. Önemli olan her döneminde yeteri kadar uykusunu almış olmasıdır. Düzenli ve yeterli uyku alışkanlığı, bebeklikten yaşlılığa her dönem sağlıklı bir şekilde devam etmelidir.
Bebeğinizin Uyku Düzeni Neden Bozulmaktadır?
Bebeklerin uyku düzeni birçok etkenden dolayı bozulmaktadır. Uykusunu yeteri kadar alamayan bebekler bunu dışa vurarak huzursuzluk çıkartacaktır. Bu sebeple bebeğinizin uykuyu yeteri kadar alması çok önemlidir. Peki bebeğinizin uykusu hangi nedenlerden dolayı bozulmuş olabilir? İlk önce bunun cevabını öğrenmelisiniz.
Bebeğinizin uyku düzenini Bozabilen Etkenler
- Bebeğiniz hastalanmış olabilir. Diş çıkarma, ateşlenme, boğaz ağrısı, iltihap veya enfeksiyon kapımı
- Bebeğiniz uykudayken evde yüksek sesle konuşma veya yüksek tempolu hareketler etme
- Bebeğinizin yatağını değiştirmiş olmanız
- Farklı bir ev veya farklı bir odada uyuması
- Düzensiz beslenme alışkanlığı
- Bebeğinizin çok yorgun olması
- Yeni doğan bebek huysuzluğu
- Kolik bebek sendromu
- Bebeğiniz aç olması (anne sütünün veya ek gıdanın yetersiz gelmesi)
- Uykuya dalmakta zorlanma.
Bebeğiniz uykuya dalmakta zorlanıyor ise uyku düzeninde kazandığı alışkanlıkta eksiklik hissediyordur. Bebeğiniz uykuya dalmayı bir yöntemle ilişkilendirmiştir. Uykuya dalması için bebeğinizi kucağınızda sallıyorsanız bu yöntem bebeğiniz için uyku öncesi bir alışkanlık haline gelmiştir. Bebeğiniz, uykuya dalmada zorluk çekiyor ise tekrar kucağınızda sallamanız gerekmektedir.
Bebeğiniz geceleri sık sık uyanabilir. Uyandığı zamanlar bebeğinizi yatağından almamalı, tekrar uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi en iyi tanıyan sizsiniz, uyku alışkanlığını da sizin yöntemleriniz sayesinde kazanmış olacaktır. O yüzden bebeğinizi en sağlıklı uyku yöntemleriyle uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz Kesintisiz Bir Uykuya Nasıl Dalabilir?
Her ebeveyn bebeğinin uykuya kolay dalmasını ve kesintisiz bir uyku süreci geçirmesini istemektedir. Yeni doğan bebekler doğaları gereği sık aralıklarla uyuyup sık aralıklarla da uyanacaklardır. Miniğinizin yeterli bir uyku süreci geçirmesini istiyorsanız, size önereceğimiz tavsiyelerle bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğinizin Rahat ve Yeterli Uyku Alması İçin Tavsiyeler
- Bebeğinizin yatağı rahat olmalı
- Bebeğinizde rahat kıyafetler olmalı
- Ilık bir banyo yaptırabilirsiniz
- Bebeğiniz aç olmamalı, yeterli anne sütü veya ek besin almış olmalıdır.
- Uyuduğu alanın karanlık veya loş olması çok önemlidir.
- Sakin bir sesle ninni söyleyebilir veya bebeğinize masal okuyabilirsiniz
- Uyku oyuncağı veya konforlu yastıklar varsa yanına koyabilirsiniz
- Uyuduğu alanın bebeğiniz için ideal sıcaklıkta olması
- Uyku öncesi masaj yapabilirsiniz
- Uyku pozisyonunda yatırılması (sırtüstü bir şekilde)
- Bebeğiniz uyku öncesi yorgun olmamalı
Bebeğinizi günde en az 2 veya 3 kez gündüz uykusuna yatırmalısınız. Yeni doğan sonrası dönemlerde uyku süresi giderek azalacaktır. Bebeğiniz, gündüzleri azalarak geceleri daha fazla artan bir uyku süresine girecektir. Bu süre gündüzleri 5 veya 6 saat arası olurken geceleri 1 veya 2 kez uykusundan kalkacaktır.
Bebeğinize düzenli uyku alışkanlığı kazandırmak için uyku vakti rutini geliştirebilirsiniz. Bu rutinler alışkanlık haline geldiğinde, bebeğiniz uyku vaktinin geldiğini anlayacak ve daha rahat bir uyku süreci geçirecektir.
Bebeğinize her koşulda onun yanında olduğunuzu hissettirdiğiniz takdirde kendini güvende hissedecektir. Unutmayın ki sıcacık bir anne şefkati her şeye değer…
Minik yavrunuzun rahat uyuması için Anne&Bebek kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca çiçeği burnunda anne adayları için kitap önerilerinde bulunduğumuz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.