Bebek bekleyen anne ve babalar için biberon ve emzik seçimi hakkında merak edilenleri kaleme aldık. Yazımızı okuduktan sonra biberon ve emzik seçerken dikkat edilecekler hakkında aklınızda soru işareti kalmayacak. Öncelikle biberon ve emziğin ne işe yaradığını belirtelim. Biberon nedir? Biberon, Fransızca emzikli şişe anlamına gelen “bibéron” kelimesinden gelmektedir. Bebekleri beslemeye, onlara süt ve ihtiyacı olan sıvı besinleri içirmeye yarar. Emzik ise kauçuk yalancı memedir. Emzikler biberonların ucuna takılacağı gibi tek başlarına bebekleri oyalamak için de kullanılır.
Biberon Çeşitleri
Bebekler için üretilen ve annelerin işlerini kolaylaştıran biberon modelleri mevcuttur. Dünyaya yeni gelen bebekler için yenidoğan biberon, 0-3 ay arası bebek biberon, 6-12 ay bebek biberonu ve 12-18 aylık bebek biberonları başlıca biberon modelleridir. Biberonlar numaralandırılmaktır. Bu numaralar 0,1,2,3 gibi rakamlardır. Bebeğinizin büyüme çağına göre numaralı biberonlardan faydalanabilirsiniz. Bebekler her zaman biberona ihtiyaç duyar. Özellikler anne sütü ile ilişiği kalmayan bebekler için biberon zaruridir. Ek gıdaya geçişte de bebek beslenmesinde biberonlar yardımcı ürünlerdir.
Bazı annelerin meme uçları yeterince çıkık değildir. Bunun için anneler bebeklerini beslemek için biberona ihtiyaç duyarlar. Biberonlar sayesinde süt sağımı yapan anneler bebeklerinin besin ihtiyacını karşılamış olur. Çalışan anneler için de biberonlar vazgeçilmezdir. İş yerinde oldukları süre boyunca bebeklerinin beslenmesini eksik etmek istemeyen anneler işe gitmeden evvel sütlerini sağıp bekletirler. Ve yine biberonlar sayesinde ailenin diğer fertleri ya da bebek bakıcıları, bebekleri anne sütü ile buluştururlar.
Emzik Çeşitleri
Çiçeği burnunda anne ve babalar emzik seçimi yaparken öncelikle doktor tavsiyesini önemsemeli. Emzik çeşitlerine geçmeden evvel bebeklerin neden emziklere ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Doğumdan itibaren bebeklerde ilk olarak emme refleksi ortaya çıkar. Dolayısıyla bebekler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren emzik emebilir. Uzmanlar emziği yeni doğan sürecinden sonra tavsiye ediyor. Eğer yeni doğan bebeğinize emzik verecekseniz doktorunuza danışmadan etmeyin.
Emzik çeşitleri damaklı ve damaksız olmak üzere ikiye ayrılır. Birçok ebeveyn damaklı ve damaksız emzik arasında ikilem yaşar. Damaksız emzik anne memesine benzeyen emzikler, damaklı emzik ise bebeğin ağız yapısına uygun olan emziklerdir.
Bebekler için emzik kullanım süresi genel olarak iki yaşına kadardır. Fakat bu süreç bazı bebeklerde uzayabilir. Emzik seçerken şunlara dikkat edin:
- bebeğinizin büyüme çağı,
- nefes almaya yardımcı emzikler,
- hijyenik imkan sunan emzikler,
- doktorunuzun tavsiyesi.
Biberon ve Emzik Temizliği
Emzik ve biberon kullanan bebeklerin anne ve babaları bu ürünlerin temizliğinin de nasıl yapılacağını merak ediyor. Biberon ve emziklerin sık sık ve düzenli olarak temizlenmesi önemli. Bu ürünlerin temizlediğinde kimyasal olandan mümkün olduğunca kaçmak gerekir. Bunun yerine kaynatma yöntemi ile temizlemek akıllıca olandır. Emzik ve biberonların kendi saklama kapları bu ürünleri muhafaza etmek için kullanılmalıdır. Bunun haricinde biberon ve emzik temizleyici ürünleri de emzirme ürünlerinizi temizlemede yardımcı olacaktır.
Bebeklerin Emzik Almasını Sağlama
Ne yaparsak yapalım bazı bebekler emzik ya da biberona yaklaşmazlar. Bu nedenle biberon ve emzik almayan bebekler anne ve babalar için merak konusu olmuştur. Bebeğinizin emzik ve biberona alışmasını istiyorsanız şunları yapabilirsiniz. Bebeğinizin emziğe yanaşması için anne sütünden birkaç damla emziğe damlatın. Emziğiniz anne memesine benzesin. Bebeğiniz için şekil bakımından en doğru emziği bulun. Emziği tatlı besinlerle bebeğinize verin.
Son dönemlerde her üründe olduğu gibi biberon ve emzik ürünlerinde de çeşitlilik arttı. Bunun için bebeğinize alacağınız emzik ya da biberonları seçerken çok da zorlanmayacaksınız. Bebeğinizin büyüme çağına uygun olarak belirlediğiniz emzik ve biberon modellerinden edinmenizde fayda var. Bebeğinizi ucuz ve sağlıksız ürünlerden uzak tutun. Onlar için en kalitelisini ve sağlıklısını edinin.
Önemli not: Doktorunuza başvurmadan bu tavsiyeleri uygulamayınız.