Hamilelik döneminde anne adaylarının özen göstereceği en önemli noktalar beslenme, dolayısıyla bebeğinin beslenmesi ve bakım olarak bilinmektedir. Gerek doğum öncesi gerekse doğum sonrasında annenin bakımı ve sağlığı en büyük ihtiyaç duydukları konu olmaktadır. Hamilelik oldukça uzun bir süreçtir. Anne adaylarının bu zamanı hem kendilerinin sağlığı hem de bebeklerinin sağlığı için düşünme zorunluluğu hissetmektedir. Sağlıklı bir süreç geçirmek için annelerin psikolojik açıdan da rahat hissetmesi gerekir. Bu rahatlama bebeğin doğmasını daha sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Anneler yaklaşık 9 ay boyunca bir canlı büyütürler. Kendilerine ait bir o kadar da kendilerinden farklı olan bir varlığın gelişimine şahit olurlar. Besleme ve büyütme içgüdüsü ile yavrularına yaklaşırlar. Anne karnında bebeğin geçirdiği süre boyunca da sorunsuz bir şekilde gelişmesi için çaba sarf etmektedir. Pek çok zaman bebeklerini kendilerinden daha çok düşünürler. Bu zaman zarfında kendilerine olan öz bakımını da eksik etmemek isterler. Bu açıdan anne bakım ve beslenme konusunda kullanılması gereken ürünlerden faydalanmalıdır.
Anne Beslenme Listesi
Gebelikte önem arz eden durumlardan biri olarak bilinen anne sağlığı, doğrudan bebeğe de etki etmektedir. Annenin tükettiği her şey bebeğe de direkt olarak etki etmektedir. Anneler hamilelik durumunu öğrendiği zaman sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Hamilelik, kadınların yalnız geçirebileceği bir dönem değildir. Bunun nedeni kadınların ilgi, alaka, sevgi gibi manevi değerlerin yanı sıra fiziksel özelliklere de ihtiyaç duyar.
Annenin sağlığı için en önemli olan konu beslenmedir. Bu beslenmenin doğru ve düzgün bir şekilde ilerlemesi için uzman ile birlikte gidilmesi en doğrusu olacaktır. Uzman doktorlardan yardım almak annelerin hamilelik dönemlerinde ihtiyacı olan her şeyi ayrıntılara kadar bilmektedir. Annenin sağlıklı ve doğru bir doğum yapabilmesi için doğuma hazır hale getirmek doktorların görevidir. Bu konuları her anne adayının bilmesinde fayda vardır. Hamilelik sürecinde annelerin sağlığında etki eden faktörler şu şekilde sıralanmaktadır:
- annenin mevcut sağlık durumu,
- Ailesinde var olan sağlık öyküsü,
- annenin yaşı,
- ülkede var olan sosyoekonomik durumun varlığı,
- yaşanılan ülkede bulunan sağlık sisteminin ne düzeyde olduğu,
- doğum öncesinde olan bakım hizmetlerinin seviyeleri,
- doğum sürecinde görevli olan kişilerin ne niteliğe sahip oldukları olarak sıralanabilir.
Hangi Besin Neye İyi Geliyor?
Anne karnında olan bebekler doğrudan annenin aldıklarını almaktadır. Annenin sahip olduğu alışkanlıklardan çok fazla etkilenmektedir. Sağlıklı beslenmek, bu besinleri tüketmek ve bebeğin sağlığının da gerekli olduğu söylenebilir. Hamilelerin günlük olarak almaları gereken belli bir vitamin miktarı bulunmaktadır. Protein de hamilelikte beslenmenin en önemli noktası olarak açıklanabilir. Balık, kırmızı et, kuru baklagil gibi kaynakları sık sık tüketmek gerekmektedir.
Kepekli ürünler yerine tam buğday ekmekleri, karbonhidrat yerine kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra günlük 5 ila 6 porsiyon arasında bir meyve ve sebze tüketmeleri gerekmektedir. Günlük olarak 3 bardak sür ya da yoğurdu gün içerisinde tüketmek de gebe anne nasıl beslenmeli sorularına verile cevaplardan biridir. Beslenme düzenine dikkat etmek vücut gelişiminin tamamlanması ile birlikte bebeğin beyin gelişimini de tamamlamasına fayda sağlamaktadır.
Hamilelikte beslenme açısından her besinin iyi geldiği ya da işe yaradığı bölgeler farklılık göstermektedir. Annelerin protein alımı normal zamandan 5 ila 20 gram arasında daha fazla olmalıdır. Bu durum bebeğin gelişimi için önemlidir. Bitkisel ve hayvansal gıdalar tüketilmelidir ki gereken protein ihtiyacı karşılansın. Süt, yoğurt, kefir ve ayran gibi süt ürünlerini sık sık tüketmek gerekmektedir. Her gün mutlaka alınması gereken bu anne içecekleri bebekler için pek çok faydaya sahiptir.
Bir diğer merak konusu olan anne sütünü arttıran beslenme önerileri nelerdir diye sorulduğunda ise genel olarak lifli besinler ve yeşil olarak sebzeler olarak sıralanabilir. Balık, hurma, havuç, yulaf ve her şeyden en önce olan su tüketimi olması gerekmektedir. Bunların yanı sıra emziren anne beslenme de yine süt ve süt ürünleri başta gelmektedir. Bunların yanı sıra doğal ürünleri tüketmek de önemlidir. Ekmek, doğal yağlar olan zeytinyağı ya da tereyağı, ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar da alınmalıdır. Her gün kesin olarak 1 adet yumurta da alınmalıdır.
Önemli not: Doktorunuza başvurmadan bu tavsiyeleri uygulamayınız.